Wee Birdy, St Kilda Melbourne - Studio Equator

"working with a small budget, the architects chose to utilize certain existing features of the building. The outdoor seating area uses materials that are easy to set up and put away, giving logic and simplicity to the ‘mobile pop up” concept. Recycled chairs and timber palettes are utilized as seats and as a shop frontage holding their brands signage. The building structure itself is circular, so on entrance you are opened to a circus style centrepiece and communal table. An industrial draping of pendant lights overhang a reclaimed palette communal table finished with different coloured chairs to set the theme for the interior. Looking over at the bar, designers took inspiration for the splash back from the famous Piet Mondrian artwork being a contributor to the De Stijl art movement. The artwork consisted of a white ground, upon which he painted a grid of vertical and horizontal black lines and the three primary colours. The striking red, blue, yellow neoclassicism artwork we all know of, was interpreted against the splash back of the bar and further continued throughout the interior design. Juxtaposed to the circular movement of the building, the geometric horizontal and vertical black lines and colours create an intriguing interior, carrying on that modern circus feel." - studio equator