Tyche Apartment, Barcelona Spain - Colombo + Serboli Architecture

"The client’s will to retrieve the art nouveau essence has led the project to the restoration of original features while adding new components that could sustain the same language without betraying his own contemporaneity. For this purpose some of the original features have been rescued, like the original windows woodwork, or the Catalan vaults, previously hidden behind a false ceiling that now expose their original terracotta finish, typical of the building’s period. For the same reason it was decided to intervene reinterpreting one of the most characteristic elements of art nouveau apartments in Barcelona: the floors (which in this case had been previously replaced by a synthetic parquet). The hydraulic tile represents a typical element of this kind of early twentieth century dwelling; It was the customer’s wish to reintroduce them in this project. The architects have expressly designed a hydraulic tile, using a current format as the hexagonal and contemporary colours. The neutral coloured tiles traditionally used as a frame to hydraulic tiles have been replaced here by an off-white solid continuous floor, forming the edge to an irregular carpet of colourful geometrical shapes that lead from the entrance to the hall, unifying environments. In the rest of the apartment, the seamless flooring changes from being a white frame to a continuous satin-finished surface that brings light into the centre of the floor plan. The choice of this floor responded to clients’ requests for a high resistance, low maintenance material. The palette of materials and colours creates a dialogue that’s always different, punctuated by the two volumes that define the project, one in pink paint, the other clad in wood. A Mediterranean-inspired atmosphere dominates the entire floor with a combination of colours partly suggested by original features - such as the amaranth wooden window frames of the facade - and dominated by white and pastel tones. The desire to maintain an essential language through light colours, simple shapes and rough materials such as natural wood, responds to the need to highlight the floor and original elements. The secondary bedrooms block is shaped as a pink box whose volume is inserted with its tonal load between the white spaces of kitchen/ hallway and a second body, of natural wood. The colour white prevails inside the pink block and it’s pink becomes the colour of the original window frames. The exterior green colour of the same windows enters the room through the window shades becoming a further element of colour." - colombo and serboli architecture

Posted on January 4, 2016 and filed under interior design.