The Temps Retrouvé, Milan Italy - Marcante Testa 

"The project involves the renovation of an apartment of about 150 square meters in the center of Milan whose rooms overlook an internal garden. The visual relationship with the natural element was the determining reason for the choice of the client of this place in which to recognize and find each other. From this assumption the project of the Marcante-Testa architectural firm has been outlined as an investigation of those elements that, in the design of the living space, are able to evoke pleasant memories of domestic dimensions, often extra-urban, probably lived in the family: the house as custodian of the most intimate aspects of people and their memory, the house as an extension of an outside in which to isolate itself from the urban context and the working dimension. Nature bursts lightly, evoked and a little surreal on the walls of the rooms, integrating the foliage of the trees that emerge from the courtyard among the leaves. Materials such as wickerwork, Vienna straw and linen that make up seats, equipped partitions and closures of wardrobes, as well as the faux laminate marble of the kitchen table and the wicker beds of the beds, all together remind us of environments, perhaps lived in the "grandmother's house", here reinterpreted and made functional to contemporary needs. A "light" project made of decoration and furnishings (both vintage and designed) for a house to be built in a very short time and with costs commensurate to being a rented home, where the architectural structure of the building is not altered while modifying its perception space. The vision of the rooms changes and is articulated through the contrasts of color on the walls, using the floor resin that, partially covering the parquet, becomes "carpet" to identify the table and its chairs, but also through the metal frames in the rooms that they frame flowers and plants on paper, defining the places for study and rest. To the rigidity of the ridiculously hypermodern and falsely hypertechnological house of the Arpel family in the film "Mon Oncle" by Jacques Tati the soft humanity of "Monsieur Hulot" was preferred: a house able to preserve, making them visual, indispensable aspects of our character such as humor, lightness, and the ability to never take, even in the architectural project, too seriously. A house whose physical rooms help us to highlight the most authentic parts of our interior rooms, combining all the appropriate and useful elements of today with an enriching memory not to be denied, a project in which Andrea Marcante and Adelaide Testa have been able to conjugate the present at a temps retrouvé." - marcante testa