Curatorial House, Sydney Australia - Arent + Pyke

"Reconfiguring and returning gravitas to this classic P&O home, in collaboration with Architect Luke Moloney, the design references the 1930s era through subtle nods to Hollywood’s glamour days, while overcoming the disparity between the original and its 1980s extension. The relocation of the kitchen to the centre of the ground floor and the creation of a bespoke fireplace in the lounge, give heart to the home. Its engagement with the garden has also been addressed with a new balcony, defined doors, and windows without compromising the original architectural bones. The kitchen is now highly functional while seeming effortless. A large island of marble and a bespoke display cabinet, informed by the architecture of the house, provide a visual focus and act as dividing elements, with the pantry and working parts of the kitchen out of sight. As a curator’s family home, the hand of the designer remains unseen, allowing art to be changed without disruption to the visual rhythm. Pared back to a monochrome palette of black and white, the richness of heritage detailing and spatial volumes provide the foundation, while decoration and design details bring movement and a sense of dynamism." - arent + pyke

The Daily Edited Flagship Store, Melbourne Australia - Pattern Studio

"The recently opened Melbourne flagship store for The Daily Edited is a delicate balance of sweet sophistication and cool minimalism. While the brand is largely an e-commerce venture, the new Melbourne flagship was developed to offer customers the opportunity to visit and linger in a physical space, becoming immersed in a truly bespoke environment. In response to the store’s modest floor area (60sqm) decorative, ornamental elements were stripped away leaving a few key design pieces to stand comfortably and confidently as focal points within the space. The volume of the store is accentuated by an illuminated datum line which creates a greater sense of height and spaciousness. Custom-designed joinery elements including a natural stone table and point of sale bench take pride of place and double as precious, covetable objects. Themes including rapidly advancing technology and the intangible qualities of e-commerce were a source of inspiration, influencing the forms and detailing throughout the interior.The design includes a subtle nod to space-age, futuristic aesthetics; soft light emits from behind the curvaceous walls and integrated joinery units. A sweeping curve wraps the interior from the entry in and around the four walls of the store. A reductive material palette including Norwegian rose marble, white terrazzo, and terracotta-tinged pink feels feminine but not fussy. While pink is undoubtedly the hero, the aesthetic leans toward a refined kind of grown up-cool." - pattern studio

Bentwood Cafe Fitzroy, Melbourne Australia - Ritz + Ghougassian

"Bentwood is set within the old Thonet showroom at 237 Napier Street, Melbourne, Australia.  The project pays homage to the old custodians of the space in the use of Thonet furniture and carefully detailed joinery, whilst reflecting Fitzroy’s brutalist industrial heritage through the use of primed steel wall cladding and ceiling." - ritz + ghougassian

San Vitale Console Table - Julia Eliseeva

"Creating the concept of the console table, the designer was inspired by the drawings of Byzantine architecture. According to the designer, the outlines of the plans for the buildings of that architectural period look extremely contemporary. The design of the console table is based on plan and interior of the Basilica of San Vitale in Ravenna. Its shape and volume are determined by the plan, and its colour and choice of materials are associated with the interior decoration of the Basilica. Capacious contemporary design excluding off all that is superfluous, but containing the historical heritage." - julia eliseeva

Posted on September 25, 2018 and filed under product design.

Swan Cafe, Cape Town South Africa - Haldane Martin

"Swan Café is a traditional French crêperie in Cape Town’s burgeoning creative district. Elegant, feminine and atmospheric, the café evokes the charm of Paris in a space completely unique to the Mother City. The blue swan logo at the core of the graphic identity (designed by Heidi Chisholm) is the central interior design concept. A graceful, majestic creature with mythological significance, these attributes inform the brand identity and interior design, using the swan as an emblem and feminine oval shapes. Leonardo da Vinci’s “Leda and the Swan” in monochromatic dark blue forms a centrepiece wallpaper. The Renaissance painting tells the tale from Greek mythology of Zeus disguising himself as a swan to seduce his love, Leda. On the back wall, Jean-Léon Gérôme’s Romantic version reiterates the mythology and symbolism associated with love, music and poetry.The blue, red and white French flag is artfully interpreted into dominant dark blue, grey, pinkish timber finishes and dashes of red accents. The colour scheme extends to the waiters’ uniforms, crockery and merchandise. The space conveys a typical Parisian attitude: cheeky, sexy and oozing French flair. From the wallpaper pattern with its repeated swan motif that hints at a nude in the negative spaces, to large-scale murals of voluptuous figures. Furniture, lighting and finishes pick up the brand’s signature colours. Furnishings pay homage to traditional French cafés, with marble bistro tables and bespoke chairs, original ceramic tiles, and vintage lighting along with bird cage lights that reinforce the avian concept. The final result is sophisticated and inviting in both its interior design, menu and ambience, all of which pay extreme attention to detail and reinforce the Swan brand identity." - haldane martin

Omar's Place, London UK - Sella Concept

"We transformed the ground floor and basement of a Grade ||-listed Victorian corner block in London's Pimlico neighbourhood into Omar's Place, a modern Mediterranean restaurant in collaboration with architecture consultancy; Wilson Holloway. The result is a backdrop of cool terracotta walls, scalloped timber slats and earthy rusty hued banquettes." - sella concept

Medley Pharmacy, Brooklyn USA - Sergio Mannino Studio

"Medly Pharmacy is a new neighborhood pharmacy in Brooklyn, owned by Marg and Sahaj Patel and designed by Sergio Mannino Studio. In a city of more than 8.5 million people, it’s no surprise that the simple act of visiting a pharmacy is often an impersonal experience. Because there’s one of every corner, it is incredibly convenient - but chances are, you won’t know who’s serving you. In a society of such high import and export, you’re also spoilt for choice when it comes to which brand, which flavor and even which size of product to buy. Medly Pharmacy aims to remedy this through a slightly different approach. Being the first location in a series of pharmacies, we knew that the space needed to look beautiful. The design is both playful and elegant; a buffed cement counter with clean geometric tiles as part of a light aqua colour scheme.  The pharmacy consists of two rooms; a cozy waiting room where customers collect prescriptions, and a much larger space out the back, where the administration and prescription work is done. The waiting room is comfortably-sized and provides an escape from the busy city streets outside. As community is a key value of Medly pharmacy, we ensured our design was tailored to include this. The nature of the small space means that customers will instinctively connect with each other and with the staff, unlike larger pharmacies that inadvertently separate people through high aisles and sheer size. Medly also have an easy to use, complementary app that customers can use to have prescriptions delivered directly to their door.  Owning ten pharmacies already, Marg and Sahaj have ample experience with what makes these often clinical places warmer, more comfortable and more community-focused for customers and staff alike. We’re happy to have been able to design this space to suit the values that we believe in too." - sergio mannino studio

Darkside Stool Or Side Table - Romulo Teixeira and Cintia Miyahira

"Using stainless steel and acrylic, the Darkside is a stool or side table that makes a good impression in your living room or even in your bedroom. The design is totally rock and roll and it reminds you one of the greatest albums of all times, every time you look at it. The Darkside stool is a unique piece. The acrylic makes it looks fragile, but it is so thick that almost everyone could use it as a stool. The base structure is stainless steel painted in black. It's versatile, you can use it as stool and side table." - romulo teixeira + cintia miyahira

Posted on September 4, 2018 and filed under product design.

The Temps Retrouvé, Milan Italy - Marcante Testa 

"The project involves the renovation of an apartment of about 150 square meters in the center of Milan whose rooms overlook an internal garden. The visual relationship with the natural element was the determining reason for the choice of the client of this place in which to recognize and find each other. From this assumption the project of the Marcante-Testa architectural firm has been outlined as an investigation of those elements that, in the design of the living space, are able to evoke pleasant memories of domestic dimensions, often extra-urban, probably lived in the family: the house as custodian of the most intimate aspects of people and their memory, the house as an extension of an outside in which to isolate itself from the urban context and the working dimension. Nature bursts lightly, evoked and a little surreal on the walls of the rooms, integrating the foliage of the trees that emerge from the courtyard among the leaves. Materials such as wickerwork, Vienna straw and linen that make up seats, equipped partitions and closures of wardrobes, as well as the faux laminate marble of the kitchen table and the wicker beds of the beds, all together remind us of environments, perhaps lived in the "grandmother's house", here reinterpreted and made functional to contemporary needs. A "light" project made of decoration and furnishings (both vintage and designed) for a house to be built in a very short time and with costs commensurate to being a rented home, where the architectural structure of the building is not altered while modifying its perception space. The vision of the rooms changes and is articulated through the contrasts of color on the walls, using the floor resin that, partially covering the parquet, becomes "carpet" to identify the table and its chairs, but also through the metal frames in the rooms that they frame flowers and plants on paper, defining the places for study and rest. To the rigidity of the ridiculously hypermodern and falsely hypertechnological house of the Arpel family in the film "Mon Oncle" by Jacques Tati the soft humanity of "Monsieur Hulot" was preferred: a house able to preserve, making them visual, indispensable aspects of our character such as humor, lightness, and the ability to never take, even in the architectural project, too seriously. A house whose physical rooms help us to highlight the most authentic parts of our interior rooms, combining all the appropriate and useful elements of today with an enriching memory not to be denied, a project in which Andrea Marcante and Adelaide Testa have been able to conjugate the present at a temps retrouvé." - marcante testa

The Pink Zebra For Feast India Co, Kanpur India - Renesa Architecture Design Interiors Studio

"The Pink Zebra aka Feast India Co. (FIC) is a take on the bygone British Culture in the city of Cawnpore. With the extravagance of the European Grandeur, not many know how important the city of Cawnpore(now Kanpur) was to the British Corporation of India. The design story initiates the change over time by re-writing an architectural essay through this space amalgamation of old with the quirkiness of Art Nouveau glitz (which can be seen throughout the city) The purpose of making 'The Pink Zebra' was to speak of a complex and contradictory architecture based on the richness and ambiguity of old and modern experience including that very experience which is inherent in art. The core idea was to create a hybrid rather than pure, compromising rather than clean and leave the visitor hanging in the middle of an artistic sea. Ideating initiated from the clients love for Wes Anderson's set ideology and his love for fearful quirkiness along with constructed frames throughout this space.The love for extreme symmetry and restricted color palettes can often give the expression of a surreal , self contained world but adding that certain bizarre element to break that monotony of Wes's spatial ideology came through the black and white zebra lines dipping themselves in the pink monotone set in the British Raj's colonial order. The simple idea was to create a distinct aesthetic architectural style that connects to the city people and poses its stand by the use of a striking color palette. The Pink Zebra with its unique facade design creates an everlasting effect on the passersby and invites them into a magical, expertly crafted world whose spaces are framed to treat the eyes. How about we dip a zebra into a deep pink sea?" - renesa architecture design interiors studio