Posts filed under hospitality design

Swan Cafe, Cape Town South Africa - Haldane Martin

"Swan Café is a traditional French crêperie in Cape Town’s burgeoning creative district. Elegant, feminine and atmospheric, the café evokes the charm of Paris in a space completely unique to the Mother City. The blue swan logo at the core of the graphic identity (designed by Heidi Chisholm) is the central interior design concept. A graceful, majestic creature with mythological significance, these attributes inform the brand identity and interior design, using the swan as an emblem and feminine oval shapes. Leonardo da Vinci’s “Leda and the Swan” in monochromatic dark blue forms a centrepiece wallpaper. The Renaissance painting tells the tale from Greek mythology of Zeus disguising himself as a swan to seduce his love, Leda. On the back wall, Jean-Léon Gérôme’s Romantic version reiterates the mythology and symbolism associated with love, music and poetry.The blue, red and white French flag is artfully interpreted into dominant dark blue, grey, pinkish timber finishes and dashes of red accents. The colour scheme extends to the waiters’ uniforms, crockery and merchandise. The space conveys a typical Parisian attitude: cheeky, sexy and oozing French flair. From the wallpaper pattern with its repeated swan motif that hints at a nude in the negative spaces, to large-scale murals of voluptuous figures. Furniture, lighting and finishes pick up the brand’s signature colours. Furnishings pay homage to traditional French cafés, with marble bistro tables and bespoke chairs, original ceramic tiles, and vintage lighting along with bird cage lights that reinforce the avian concept. The final result is sophisticated and inviting in both its interior design, menu and ambience, all of which pay extreme attention to detail and reinforce the Swan brand identity." - haldane martin

Omar's Place, London UK - Sella Concept

"We transformed the ground floor and basement of a Grade ||-listed Victorian corner block in London's Pimlico neighbourhood into Omar's Place, a modern Mediterranean restaurant in collaboration with architecture consultancy; Wilson Holloway. The result is a backdrop of cool terracotta walls, scalloped timber slats and earthy rusty hued banquettes." - sella concept

The Pink Zebra For Feast India Co, Kanpur India - Renesa Architecture Design Interiors Studio

"The Pink Zebra aka Feast India Co. (FIC) is a take on the bygone British Culture in the city of Cawnpore. With the extravagance of the European Grandeur, not many know how important the city of Cawnpore(now Kanpur) was to the British Corporation of India. The design story initiates the change over time by re-writing an architectural essay through this space amalgamation of old with the quirkiness of Art Nouveau glitz (which can be seen throughout the city) The purpose of making 'The Pink Zebra' was to speak of a complex and contradictory architecture based on the richness and ambiguity of old and modern experience including that very experience which is inherent in art. The core idea was to create a hybrid rather than pure, compromising rather than clean and leave the visitor hanging in the middle of an artistic sea. Ideating initiated from the clients love for Wes Anderson's set ideology and his love for fearful quirkiness along with constructed frames throughout this space.The love for extreme symmetry and restricted color palettes can often give the expression of a surreal , self contained world but adding that certain bizarre element to break that monotony of Wes's spatial ideology came through the black and white zebra lines dipping themselves in the pink monotone set in the British Raj's colonial order. The simple idea was to create a distinct aesthetic architectural style that connects to the city people and poses its stand by the use of a striking color palette. The Pink Zebra with its unique facade design creates an everlasting effect on the passersby and invites them into a magical, expertly crafted world whose spaces are framed to treat the eyes. How about we dip a zebra into a deep pink sea?" - renesa architecture design interiors studio

Las Chicas Los Chicos Y Los Maniquis, Madrid Spain - El Equipo Creativo

"A carefree atmosphere with a distinctly colorful character employing large graphic elements of color with references to the ”Movida Madrileña” and the visual universe created by Almodovar. The main characters of this colorful universe are the two large red bars presiding over the two rooms. All morning they function as buffet tables for breakfast and as snack and beer bars -- in the purest Madrid style -- during the remainder of the day. Another important element of the popular culture of Madrid are the classic neighborhood stores with their large window advertisements, attractive names and incredible offers. Sashes, hats and elaborate mannequins fill some of the scarce shop windows still left in this part of the city. Strange as it may seem, Atocha Street has managed to keep intact some of its more classic shops, to which our design wanted to pay sincere homage filling the space with large luminous posters with attractive commercial names." - el equipo creativo

Matcha-ya Darling Square, Sydney Australia - McCartney Design

"A completely new brand and hospitality space, from brand identity to the design of the cafe and retail areas. In the heart of the vibrant new development Darling Square, Sydney, Match-Ya pops with a fresh & youthful Japanese inspired design, giving customers that ‘Instagram moment’. Each stage of the project was a true collaboration with our client, resulting in a perfect blend of food innovation, Japanese tradition and a splash of contemporary Australian flair. The food presentation is designed to be Instagrammable, as are the table tops, floor tiles and the recognisable backdrop of timber panelling and custom lighting." - mccartney design

Superbaba, Victoria British Columbia - Studio Roslyn

"When Kate Snyder and Jessica MacDonald of Studio Roslyn were hired by the four owners of Superbaba, a high quality, quick-service Middle Eastern restaurant in Victoria, BC, they were charged with bridging the two worlds in a space that was at once comfortable and yet intriguing. The result is a quirky casual destination that is filled with retro references and plenty of modern attitude. Upon entering Superbaba, patrons first notice the contemporary color scheme and midcentury touches running throughout; similar to those that could be found in an old-fashioned Diner which sees varying shades of pink, green and blue are accented with blacks and whites and clean, geometric lines and curves create a flow as well as delineate spaces. Meanwhile, a warm lighting is cast thanks to both the wide window wall at the front of the restaurant, as well as from the globe lamps of varying sizes and lengths hanging from the high ceiling. Middle Easter elements also abound, starting with "The Dallah Menu" which is based on archive dishes from the Lebanese family's history. The designers wanted to strongly tie into the aesthetic typically found in Middle Easter eateries but give it a fresh, exciting twist, hence, elements such as the over-saturated food photography usually on show in donair shops have been updated and given a "surrealist" twist by humorously incorporating people engaging with the food. Neon signage and light boxes are also elements incorporated from the Middle East that give a fun note to the interiors. The blue speckled quartzite used for the countertops, warm wood of the shelves and millwork, as well as the potted plants used throughout, come from what is definitely the most unlikely design inspiration the designers were given: "Details found in every grandmother's home in Lebanon." And yet, the comfortable, homey result is definitely one that meets the mark, both for the family that owns the restaurant as well as for the people they serve. It's a welcoming atmosphere that perfectly accents the warmth and spice of the menu, bridging the old and the new." - yatzer / studio roslyn

Soft Touch, Medellin Colombia - Plasma Node

"Traditional ice cream shop, the house of ice cream, a trip of flavor, a journey in time to a place and a time in the that the moments are unforgettable. Traditional ice cream shop, the house of ice cream, a journey full of flavor, a journey to a place and a time where the moments are memorable." - plasma node

Kissa Tanto, Vancouver Canada - Ste Marie

"A Japanese-Italian restaurant in Chinatown modelled after the jazu kissa of Japan. Inspired by the vanishing jazz cafés of the 1960s to which a distinct sub-culture of jazz record-loving, whiskey-sipping youth would escape, Kissa Tanto strives to transport guests to a different time and place. Taking advantage of the second-storey location, we used the faded Chinatown entryway to foster a feeling of departure and discovery, where guests would ascend the long staircase to stumble upon a dark, eccentric space, seemingly lost in time. Central to the concept was that it be equal parts bar and restaurant while doming the low, high gloss ceiling and bringing the lights onto the wall at eye level helped to evoke a parlor feel. Pink vinyl banquettes, tilework based off Haruki Murakami book covers, typographic art taken from a Kenji Miyazawa poem, and touches of Italian modernist Gio Ponti all coalesce in a social hangout that’s romantic, interesting—perhaps even a bit strange—but wholly singular: a direct counterpoint to the fast-casual, light and airy restaurants that currently dominate the Pacific Northwest." - ste marie

Treves & Hyde, Whitechapel London UK - Grzywinski+Pons

"Treves & Hyde is a new restaurant and bar that we designed near Whitechapel in East London. The environment is intended to accommodate both formal and casual occupation, staying open for interstitial use between meal service. It was also important to us and our client that the space could function without compromise from early morning through late night while maintaining its functional variability. So we provided ample and flexible seating, power points and areas geared equally towards both privacy and the happenstance run-ins increasingly found in modern workspaces or a cafe. We postulated that while guests might feel comfortable working or socializing in a space seemingly appropriate for dining, they could feel less at ease dining in an environment geared towards co-working. Accordingly the aesthetic typology is unabashedly that of a restaurant. The space is heavily glazed and washed in sunlight throughout the day so we were conscious of creating texture and relief in many of the surfaces while mixing materials with a sheen or luster and those that were soft and matte to augment the kinetic quality of the light while providing comfort. We designed the restaurant to be as warm, welcoming and happy (and even appetizing) at night as it is during the day, and created the joinery and furnishings to look better with some wear and tear after heavy use. Natural stone, ceramic, brass, timber, concrete and blackened steel feature heavily in a bold but limited palette and we designed in a lot of room to accommodate generous amounts of vegetation in aged terra cotta. Whether enjoying a casual solo breakfast over a laptop, having a cocktail at the bar, or dining formally in a party of eight, our design decisions for Treves & Hyde were predicated on inclusivity and flexibility without concession." - grzywinski+pons

Voyager Espresso, New York USA - Only If Architecture

"Located in a subway concourse in the Financial District, the design proposes a single coherent organization for the space based upon two circles: a counter for the Barista Station (“Mission Control”) and a niche for banquette seating (the “Grotto”). The Barista Station can be read as a positive volume, whereas the Grotto can be read as negative volume excavated from the surrounding walls. In contrast to the artisanal aesthetic of contemporary coffee culture, the coffee shop’s design refers to the namesake spacecraft and scientific approach behind Voyager Espresso. The material palette also seeks to avoid the clichéd language of white tile, reclaimed wood, and exposed Edison bulbs. The walls are clad in OSB, which is transformed through the application of aluminum enamel paint. Work surfaces consist of black marble countertop, which plays off the texture of the walls. Elsewhere, perforated aluminum, copper, and black rubber are used. The cumulative effect is inexpensive yet futuristic. Practically, the layout consolidates the storage and back of house at the rear of the space, and maximizes visibility of Voyager Espresso along its glass storefront to the subway concourse. The layout creates a variety of different social settings for seating; from individual to collective, and from intimate to exposed." - only if architecture