Pantone's Colour Of The Year 2018

"Complex and contemplative, Ultra Violet suggests the mysteries of the cosmos, the intrigue of what lies ahead, and the discoveries beyond where we are now. The vast and limitless night sky is symbolic of what is possible and continues to inspire the desire to pursue a world beyond our own Enigmatic purples have also long been symbolic of counterculture, unconventionality, and artistic brilliance. Musical icons Prince, David Bowie, and Jimi Hendrix brought shades of Ultra Violet to the forefront of western pop culture as personal expressions of individuality. Nuanced and full of emotion, the depth of PANTONE 18-3838 Ultra Violet symbolizes experimentation and non-conformity, spurring individuals to imagine their unique mark on the world, and push boundaries through creative outlets. Historically, there has been a mystical or spiritual quality attached to Ultra Violet. The color is often associated with mindfulness practices, which offer a higher ground to those seeking refuge from today’s over-stimulated world. The use of purple-toned lighting in meditation spaces and other gathering places energizes the communities that gather there and inspire connection. “The Pantone Color of the Year has come to mean so much more than ‘what’s trending’ in the world of design; it’s truly a reflection of what’s needed in our world today.” – Laurie Pressman, Vice President of the Pantone Color Institute." - pantone

Posted on December 7, 2017 and filed under product design.

Fulwood Park, Liverpool UK - Snook Architects

"Designed by RIBA award-winning architect Neil Dawson of Snook Architects, this five-bedroom detached house with private garden is located in a private park of Victorian villas in south Liverpool. A regional RIBA award winner, the house was also a finalist in Grand Designs house of the year 2015. Sitting in a large secluded plot of approximately a third of an acre, the house occupies the garden of the former French Embassy. Constructed using a solid concrete frame, the house is formed from two interconnecting rectangular parts, with a grey brick façade punched with grey-framed windows. A large pivoting door makes for an impressive entrance that opens into the core of the house – a double-height entrance hallway. One side of the building accommodates the large open-plan living space, kitchen and study on the ground floor and four bedrooms and two bathrooms on the first floor, whilst the other side contains a further sitting room, utility room, WC and double garage on the ground floor, and a large master suite, dressing room and bathroom on the first floor. There is also access to a roof terrace that has impressive views over the garden. The first floor is accessed via a central staircase made from smoked oak and steel. It is backed by an impressive six-metre tall window that looks towards the garden and floods the space with natural light. The first floor is further lit by a long roof light which makes the landing space appear completely open to the elements. The four bedrooms, one with en-suite bathroom, are each fitted with large windows overlooking the gardens. Lying approximately two miles to the south of the city in the leafy suburb of Aigburth, the house is fantastically situated for access into the city centre, nearby Sefton Park, and Otterspool Promenade via a privately accessed gateway. Fulwood Park is a private estate originally developed in 1840, and contains a number of large listed private houses." - snook architects/the modern house

Joseph Whang Installation, New York US - Patrik Ervell

"Patrik Ervell repurposes industrial materials for a new installation at the iconic ‘opening ceremony’ store in New York. Ervell collaborated with designer Joseph Whang to create the temporary display which showcases pieces from his fall/winter 2017 collection. The temporary installation showcases fashion pieces and continues the aesthetic of the runway show. The design consists of two glass vitrines placed in front of a false wall constructed from standard building materials. Unfinished wood and pink fiberglass insulation foam are paired to create a funky yet industrial appearance. The pink foam echoes the pink filling of the iconic puffer jacket in the vitrine. The pink insulation foam was in fact the original inspiration for the puffer jacket displayed in the store. The foam and wood panels are arranged in an intentional alternating grid which recalls modernist art. Using simple materials, Ervell creates a ‘grand romantic gesture’. The store is turned into a ‘cloud of pink foam’ which links the installation to the runway presentation of fall/winter 2017. the display continues Ervell’s ongoing theme of repurposing industrial materials. For his runway show, Ervell explored ‘the new age and sci-fi–infused aesthetic of the early U.K. rave scene‘. a similar tone is reflected in the shop display. The intentional grid alludes to Ervell’s fascination with both modernist art and Piet Mondrian. The glass vitrines create a simple and refined display case for iconic pieces of the collection. The pink puffer jacket was first showcased as the highlight of Ervell’s fall/winter 2017 runway presentation." - design boom

Small Fry, Adelaide South Australia - Sans Arc Studio

"Small Fry Seafood is an off-beat, inner city fish and chipper with a Japanese twist. This casual venue brings warmth and homeliness to an old, concrete-filled environment. The design draws upon nostalgic 'fish shop' vibes but re-frames them in a modern, textural, immersive space." - sans arc studio

Kaléo, Beirut Lebanon - David/Nicolas

"Designed by david/nicolas, Kaléo reflects the rhythm of its location in downtown Beirut. With fine dining in a casual and artfully inspired setting, the menu features contemporary European dishes prepared with carefully sourced seasonal meat, fish, game and vegetables, accompanied by the most sumptuous desserts. Kaléo is an innovative expression of elegant traditionalism and informal dining. It’s the stuff of epicurean dreams, focusing on delivering novelty without pretention. “We were first approached by one of the most respected restaurant owners in Beirut in early 2016 in order to imagine his latest project: A fine dining restaurant that is unpretentious, in which every single detail is imagined only to enhance the overall dining experience,” share david/nicolas. “Needless to say we were very excited about this and gave it all our hearts.” The design duo concluded that the only way to make this happen was to design every single object that would occupy the space. The focused on designing the main detail that would be repeated in various ways, creating coherence, linking space and objects into one big picture. Tiles, bar, chairs, tables chandeliers, couches, service stations, carpet and stools were imagined to work together visually. They also contrast one another with the materials and colours, finally blending into what is now Kaléo." - yellow trace

St Willibrordusstraat, Amsterdam The Netherlands - Studio Modijefsky

"The transformation of an atelier into 2 apartments is the assignment which Studio Modijefsky has developed. The history of the building along with the clients’ background and their needs formed the foundations of the design concept. A former sewing factory and artist atelier, the building offers plenty of natural light, outside space, high ceilings and an open plan. Raw materials such as concrete and wood, fabrics and carpets together with tints of white, grey, green and metal frames are used to create different zones in the apartments, each with a unique sense of space. The space has been divided into 2 apartments using the existing columns, giving each apartment special features and optimal use of space. One with an open plan and the other with split levels. Open spaces and natural daylight along with organising different functions and private and public zones formed the layout. Apartment 1:The kitchen acts as the heart of the house with its central location and connects the dining area to the living room. Change of ceiling height divides the space while creating alternative spatial qualities in each area and a unique transition throughout the apartment. Shaping different zones with plenty of natural light and a wide range of materials, the interior is complimented with distinct details. A split level in one bedroom makes the most of the height and gives a unique identity to the room, while each bedroom has access to a bathroom. Apartment 2:With split levels and custom staircases this apartment has a playful approach to ceiling heights and zoning. Plenty of light spills in through the ceiling and brightens up the space, while the high ceiling has been used to create split levels which provide exceptional spaces. A future scenario has also been thought of; apartment 1 can be transformed form a 1-bedroom with an open plan into a 2 or 3-bedroom apartment. Apartment 2 can be either a 2 or 3-bedroom apartment depending on the need of the tenants." - studio modijefsky

Ya Pan, Tel Aviv-Yafo, Israel - Baranowitz Goldberg Architects

"YA PAN Japanese bistro is a new culinary hybrid that joins the Japanese izakaya with a western bistro. In both, people get together in an inviting and informal atmosphere to enjoy dishes from the traditional kitchen associated with their culture. The culinary experience at YA PAN is an expression of Chef Yuval Ben Neriah’s personal interpretation to how these two worlds interact, and the design is yet another reflection of this marriage. The desire to create an informal atmosphere together with the space’s physical trait being long narrow and tall, resulted in a layout of one sweeping stroke in the form of a central bar. The bar dominates the entire space and facilitates dynamic social interactions. Japan’s kite festivals are a place for exciting social gatherings where groups of people get together to fly huge kites. This ancient tradition with its colorful aesthetics was the inspiration for the design of the space’s vertical dimension. Colorful lit metal meshes hang randomly above the bar. Those at the bar enjoy different views around the bar that change depending on where one is  seated. Small, round mirrors are spread along all the enveloping walls around the bar. Their steady rhythm creates a visually pleasant pattern while the mirrors reflect a constantly changing reality depending on the location of the viewer. The mirrors is a gesture that recalls the mirrors used in western bistros, where they allow guests to feel part of overall experience in the space." - baranowitz goldberg architects

Pop Perf Group - Eric Trine

The Pop Perf group originated from a commission for a "C" Style table for a commercial client. The client wanted something different than all the other C tables in the market - most of which use square tubing, and a wood top. They also wanted perforated steel - something I've enjoyed working with for years. Through that commission, we established a visual language using perforated steel, and a bent arch motif. We applied the language to side tables, and a bunch of small accessories including: toilet paper holders, hand towel racks, and bookends." - eric trine

Posted on October 27, 2017 and filed under product design.

Juana Limón, Madrid Spain - Lucas Y Hernández-Gil

"Located next to Madrid’s el retiro park, Juana Limón is a bakery and coffee shop designed by local studio Lucas Y Hernández-Gil. Comprised of only 50 square meters, the project aims to attract the attention of the passersby while fitting inside a small kitchen able to handle preparation of goods, as well as a public area to sell and consume them. The firm dealt with everything, from the interiors, to the furniture design and graphic identity. Previously a decoration store, Lucas Y Hernández-Gil pursued the idea of applying craftsmanship into the design to go with the artisanal side of baking. Hand-made painted tiles in different colors set the different programs of the space while adding depth to the small area. The part dedicated to the production and commercialization of the baked goods showcases the tiles on the counter, walls and even floors. as for the spaces dedicated to the customers and the enjoyment of the goods, wood and iron were used instead. As for the furniture, every piece was designed by the studio who decided to reinforce the hand-made idea applying finishes to the iron and wood. The airy space, filled with natural light thanks to the wall-to-ceiling windows results in a warm atmosphere perfect to taste patissier’s laura negri baked goods with a good cup of coffee. Lucas Y Hernández-Gil also took care of the graphic design of the whole project, including logotype and posters. Hand-painted tiles were used on the counter, floor and walls, measuring 50 square meters, Juana Limón feels very spacious. A pastel palette highlights the baked goods, all the furniture was custom-designed, featuring materials like wood and iron. The grid provided by the tiles is complemented by the shelving, natural light fills the space all day long." - designboom

 

 

Posted on October 24, 2017 and filed under interior design.